La trobada de formació amb l’equip de catequistes del 14 de desembre de 2018

El divendres, dia 14 de desembre, ens vàrem trobar l’equip de catequistes -amb aquella altra gent que se’n vol aprofitar- per a la trobada de formació habitual.

Es tractava, és clar, de continuar fent la introducció als Pares de l’Església, sobretot a partir de la lectura de textos.

Hem començat la sessió d’avui repassant el text que ha havíem repartit sobre el pensament  d’Orígenes. Ens serveix per a fer una mica de resum de tot el que ja havíem dit d’ell.

Entrem, però, en el que és el tema més important s’aquest autor tan genial: el seu treball amb el text de l’Escriptura. Ja havíem vist com havia fet aquelles versions en columnes de totes les traduccions que havia trobat de cara a poder comprendre-la millor.

Ara venia, però, el problema de com hem d’interpretar el text bíblic (sobretot parla de l’Antic Testament), perquè és ben clar que el primer sentit és el literal o material, és a dir, el que diu el text. És molt important saber-ho bé. Ara bé, no sempre aquest és el sentit del text, perquè de fet el sentit important de veritat és l’espiritual, també anomenat al·legòric, es a dir, què vol dir el text. I encara hi troba un tercer sentit, el místic, o contemplatiu, el que ens posa ja davant de Déu.

Això el porta a comentar el text bíblic gairebé paraula per paraula, en els comentaris i en les homilies que fa. I després es veu obligat a escriure la teoria d’aquesta interpretació que fa.

És evident que tota l’Escriptura parla de Crist, i aquest és el criteri que cal aplicar. I des de Crist, parla també del moment final de la història i de la vida i, per això mateix parla de Déu.

Ens servim de la lectura d’uns fragments d’una homilia seva sobre el Gènesi. Aquest és el text:

Orígenes 002

I llegim després la teoria que fa sobre aquest sentits en l’Escriptura, amb aquest text:

Orígenes 001

No han estat textos fàcils, però es corresponen a un autor que obre camí de pensament en gairebé tot!

Acordem que el pròxim dia llegirem la Tradició Apostòlica d’Hipòlit.

Ens tornarem a reunir el divendres, dia 11 de gener, a les 9 del vespre, a la sala de reunions de Rocaprevera.

Aquesta entrada s'ha publicat en Equip de catequistes, Formació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.