Càritas Interparroquial de Torelló. Què és?

  • Què és Càritas?

Així com fem coses organitzades entorn de la Paraula i així com tenim organitzats els Sagraments, també tenim una organització per assegurar l’exercici de la Caritat: CÀRITAS!

És bo que sigui així. En el context de la nostra societat no n’hi ha prou amb l’amor que vol viure cadascú, sinó que ajudant-nos, podem arribar més enllà i fer les coses molt millor: estem obligats a fer-ho de conjunt, organitzadament.

Per això, a cada comunitat, Càritas comença per la xarxa d’estimació que entre tots establim, perquè és entre tots que coneixem quines necessitats hi ha –siguin de qui siguin– i entre tots hi donem la millor resposta possible. Encara que soni a tòpic, Càritas som tots!

  • Qui forma Càritas?

Tots, tota la comunitat cristiana! Però, estem organitzats a diversos nivells per actuar ajudant-nos subsidiàriament. El primer sempre és la Càritas parroquial. Diverses parròquies poden unir-se en una interparroquial per a ser més efectius. O es poden unir en una Càritas arxiprestal. Necessàriament hi ha d’haver la Càritas Diocesana presidida pel bisbe que fa possible una bona colla de serveis que els altres nivells tots sols no podrien pas tenir. Per això tenim representació en el Consell i l’assemblea de Càritas Diocesana, ajudem a mantenir-la, i d’ella rebem suport i ajuda. I encara hi ha els nivells interdiocesans i internacionals.

A cada nivell els equips de gent treballen en nom de tots responent a les necessitats detectades entre tots i ajudant-se del treball voluntari de tots.

  • El Consell de Càritas Interparroquial de Torelló

A Torelló treballem de conjunt constituïts en una sola Càritas Interparroquial. A més del rector de les parròquies, el Consell el formen les següents persones: Ramon Martínez que n’és el director des de setembre de 2018; Assumpció Presseguer, secretària; Antoni Arisa, tresorer, i els vocals, responsables dels diversos programes, Joan Casas, Joan Francolí, Dolors Peix, Pere Sellés, Assumpta Sala, Quim Camprubí, Maria Dot. També acostuma a participar-hi algun representant de la Diocesana. Juntament amb ells a cada programa hi ha un bon gruix de voluntaris que fan possible l’acció de Càritas. A qualsevol d’ells es pot acudir sigui per les necessitats que s’han detectat, sigui per posar-se a disposició com a voluntari, sigui per ajudar econòmicament.

  • Com es treballa a Càritas?

Càritas no és una organització que es marqui uns objectius fixos i faci només allò. Si fos així seria com una mena d’ONG que té una finalitat única, i prou! Com que el primer i el darrer objectiu és estimar, Càritas sempre vol estar alerta a veure quines són les necessitats de pobresa, de marginació, d’exclusió que hi ha a cada moment i pretén arribar allà on no arriben els molts mecanismes i organitzacions que la nostra societat ja té establerts. Cal vetllar contínuament i treballar per la dignitat de la persona humana. Per això col·labora amb tothom qui pot i en especial amb els serveis socials de Benestar Social del municipi que hi és precisament per fer front a aquestes necessitats d’una manera ben professional. Però Càritas sempre es vol preguntar on cal arribar perquè encara no hi arriba ningú. Estigueu segurs que, també a Torelló, hi ha més casos de persones necessitades que no ens pensem. Es treballa confidencialment!

Per mirar de donar resposta a les necessitats que s’han detectat, es treballa amb programes establerts. Alguns vocals del Consell en són responsables, i coordinen el treball dels voluntaris que el porten a terme.

  • Com es finança Càritas Interparroquial de Torelló?

Amb les aportacions de tothom!

Bàsicament amb les col·lectes a les parròquies dels dies de Nadal i de Corpus. Amb les Campanyes extres que es fan, com les dels fanalets per Reis. Amb els donatius que tanta gent fa arribar generosament. Amb una ajuda anual de l’Ajuntament de Torelló, fruit de la fructífera col·laboració que tenim en tants terrenys. Amb les subvencions d’entitats, de fundacions i empreses que es poden aconseguir… Sempre es poden fer arribar donatius per mitjà de les persones del Consell.

També es poden fer aportacions als números de compte corrent, que són els següents:

BBVA: 0182 8752 45 0200078025

La Caixa: 2100 0053 67 0200131564

I es pot demanar rebut per poder obtenir desgravació fiscal.

4 respostes a Càritas Interparroquial de Torelló. Què és?

  1. Núria ha dit:

    Bona tarda,
    M’he assebentat que a alguns alumnes amb dels anomenats a les escoles amb Necessitats Especials (NE) els paguen extraescolars. Sincerament m’ha sobtat molt aquest fet.
    Tenia entès que càrites es regia per ajudar a les persones en les necessitats bàsiques, però no entenc perquè se’ls paguen extraescolars quan els pares no treballen i per tant no tenen la necessitat de tenir ocupats a la canalla per qüestions laborals, a més parlo de extraescolars de futbol o futbol sala, que no són una necessitat bàsica per ningú.
    No entenc com es poden destinar aquests diners a aquestes activitats, quan hi ha gent que potser té necessitats més bàsiques que no pot cobrir.
    Per exemple, en el meu cas, tan el meu home com jo treballem i tenim sous baixos, per questions d’horaris laborals hem de deixar els nostres fills a dinar a l’escola perquè per tema horaris no ens és viable tenir-los a casa, i a part hem de pagar extraescolars ja que no els podem recollir també per temes laborals a l’escola. Aixo fa que entre els sous dels dos un sou vagi gairebé integrament a gastos d’escola, menjador i extraescolars, i l’altre sou ens arriba just per pagar llogar, llum, aigua gas i menjar.
    En el nostre cas per exemple, ens hagués agradat poder tenir més fills, però per raons econòmiques no ens ho podem permetre, perquè llavors no podríem pagar necessitats que si volem treballar ens són bàsiques.
    I ens fa mal veure com hi ha gent que viu de les ajudes i tot i això van tenint fills i més fills ,nosaltres i molts dels pares amb qui parlem, comentem el mateix, si a nosaltres ens paguessin l’escola, ens donessin menjar i a més les extraescolars, i a sobre no haguessim de treballar, potser també tindriem més fills, però toquem de peus a terra i no podem.
    En canvi a aquestes persones se’ls paguen cotxets (i totes van amb cotxets més nous que el que he fet servir jo pel meu darrer fill que tenia 10 anys), bolquers i menjar, se’ls paga l’escola i en alguns casos el menjador (cosa que no entenc perquè si els pares no treballen i se’ls dona menjar, no entenc perquè no els poden tenir a casa per dinar) i ara a sobre m’assebento que fins i tot se’ls paguen extraescolars.
    No sé com es gestiona tot això, però de debò que no ho entec.
    Un dels meus fills fa temps que em diu que vol fer futbol si o si i en canvi nosaltres no li podem apuntar perquè no podem fer front a la despesa que això suposo. I gent que no treballa a aquestes persones se’ls hi paga. No em sembla coherent.
    No m’estranya que si els donem tantes facilitats cada cop vingui més gent de fora, a l’escola on van els meus fills, i ho sé perquè jo formo par de l’Ampa, un dia em comentaven que Torelló és un dels pobles on més gent nova bé de tota la comarca, potser és degut a que aquí se’ls hi paga tot, fins i tot coses no essencials.
    Potser ens hauríem de plantejar administrar millor els recursos amb coses realment importants.
    Només es una reflexió però ens té preocupats a bastants pares que veiem que gairebé o arribem a final de més, hem de privar als nostres fills de fer coses, ens matem treballant un munt d’hores al dia sense poder estar amb ells.. i en canvi veus a gent de fora, que no treballa, es passa el dia treballant i tinguen fills, i són els que els seus nens poden fer extraescolars, els que els van a comprar berenar cada dia de bolleria al supermercat i viuen tan feliçment sense haver-se de preocupar a arribar a final de més perque ja els hi paguen o els hi donen tot fet. Això si,aquesta gent es passen el dia parlant per mòbil, i tenen uns mòbils nous i que donen mil voltes als que ens podem permetre nosaltres.
    Caldria reflexionar-hi, si són capaços de comprar-se un model de mòbil dels nous i cars, i mantenir-ne la tarifa que val cada mes, no poden ser capaços de pagar-se les extraescolars? O és que quan se’ls donen ajudes no es mira això?
    Hi ha molts interrogants i moltes coses que a vegades no entenem, i moltes vegades el comentari que acabem fent és que potser tant bo, bo, bo vol dir burro.

    • jtorra ha dit:

      Hola, Núria:
      Responent a les coses que dius en aquest escrit el Consell de Càritas et convida a tu i a tots els qui ho desitgeu a parlar-ne per a poder-vos explicar directament el que fem i per a poder escoltar bé la percepció que teniu del servei que des de Càritas fem perquè tenim ganes –i hi estem obligats– a mirar de fer-ho cada vegada millor com el servei de caritat que ve de l’evangeli i que fem en nom de tota la comunitat cristiana.
      Gràcies de tot cor!

  2. Ivanka ha dit:

    Hola voldria saber si us interessa que us porti bolquers talla 7-8 anys, contes i algun joc. En cas afirmatiu lloc, dia i hora.

    Moltes gràcies!

    • jtorra ha dit:

      Hola, Ivanka:
      L’equip de Càritas diu que Si que anirà molt bé per algú a qui estem ajudant a comprar bolquers!
      Si et va bé, o el dilluns 15 ó dilluns 22 d’onze a dotze, a la rectoria! Perquè després entrem en temps de vacances. si no pot ser aquests dies, torna a escriure i ens posarem d’acord!
      Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.