Aplec de Rocaprevera 2019. Crònica massa breu d’un aplec molt gran!

Aquesta imatge estava reproduïda a tots els fulls de les celebracions!

L’Aplec de la Mare de Déu de Rocaprevera es va celebrar, doncs, els dies 14, 15 i 16 de setembre del 2019, tal com és habitual cada tercer diumenge del mes de setembre, i aquest any amb més ple sentit que mai, perquè el diumenge, dia 15, era pròpiament la festivitat de la Mare de Déu dels Dolors en l’advocació de la qual se celebra Rocaprevera. L’Equip Organitzador de l’Aplec -els Pabordes-, amb un gran esforç i un treball abnegat i generós va fer una feina imaginativa, que incorporava novetats enmig de la tradició més festiva, una feina senzillament extraordinària per fer que els torellonencs i torellonenques se sentissin convidats a participar de l’Aplec.

L’exposició a la sala de la rectoria, molt interessant, portava per títol “Lluís Capdevila, 40 anys amb Rocaprevera” i exposava els dibuixos sempre suggeridors que han acompanyat el llibret durant aquest anys.

L’exposició de la cripta presentava tota una colla d’objectes litúrgics que alguns preveres de Torelló han deixat a les parròquies. Era un tast d’allò que amb el temps ha de ser una exposició permanent de tot aquest material perquè pugui ser visitable i permeti fer-hi també exposicions temporals.

La portada del llibret-programa de l’Aplec d’aquest any ha estat d’una gran exquisidesa. I a l’interior hi ha reproduït un monograma rocapreverí de Ton Autet Vigué. El llibret és realment extraordinari, de molta qualitat, tant per la presentació impecable com pel contingut dels escrits. En reproduïm la portada.

En aquesta crònica -sempre massa breu- volem deixar constància sobretot dels actes que afecten més plenament al Santuari.

Aquest any tampoc no s’ha fet la novena, però el dijous, dia 5, hi ha va haver una Celebració comunitària del sagrament de la Penitència. Ja ho hem fet altres anys i es revela com un encert haver-ho programat. Aquest és el llibret en pdf amb tots els textos d’aquesta celebració:

CelebracióPenitencial2019-01

Dijous, dia 12, hi va haver la Vetlla de pregària comunitària a la Mare de Déu. Aquí teniu en pdf el llibret on hi ha tots els textos de la pregària que proporcionaven textos del Concili Provincial Tarraconense, amb motiu dels 25 anys:

Pregària2019-01

El divendres, dia 13, es van inaugurar les exposicions. Ja les hem explicat. No ens volem oblidar que hi ha hagut l’exposició dels treballs fets a Cals Avis.

L’església mentrestant ja estava degudament ornamentada per a les celebracions religioses. Val la pena veure’n el conjunt.

Les Vespres i el cant de la Salve del dissabte, dia 14, constitueixen una celebració entranyable i molt participada sobretot per part de tants pabordes d’altres anys.

Aquest és el llibret en pdf d’aquest acte:

Vespres2019-01

La Salve dóna pas a la inauguració de la tómbola. La Comissió va encarregar la inauguració d’aquest any amb un profund agraïment al personal de la Residència de Cals Avis i a la mateixa Residència, pel lligam que tenen amb Rocaprevera, tan estret. Se’ls va regalar, a més, un quadre del pintor Solà per tal que els quedés com a record permanent.

La missa solemne del diumenge, dia 16 de setembre, va ser presidida per mossèn Josep Sala Subirana, rector de les parròquies de Camprodon, i que, amb la seva profunda senzillesa, ens va encomanar més estimació encara a Maria. Aquesta va ser la seva homilia:

Homilia Sala 15.09.2019

El Cor del Santuari va solemnitzar la celebració amb els seus cants. Aquí teniu el llibret d’aquesta celebració i el testimoni gràfic de tot plegat.

MissaFesta2019-01

La  missa va ser transmesa en directe, com ja hem fet altres vegades. Es pot veure sencera a: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=i5G0lYKyxHg

El ball dels gegants i els nans a l’esplanada del Santuari com cada any va culminar el matí festiu. I el carrilet ja estava en ple funcionament.

El dilluns, dia 16 de setembre, la missa va acollir especialment els malalts del poble, i ens hi van acompanyar preveres veïns i el prevere fill de Torelló, mn. Felip Soldevila.

Aquest és el text de la celebració:

MissaMalalts2019-01

No volem pas acabar sense reiterar l’agraïment de tot cor a l’Equip Organitzador de l’Aplec –els Pabordes–, a cadascun d’ells i elles que amb el seu treball abnegat i generós han fet possible que la festa fos tan reeixida i que hi hagués novetats ben boniques enmig de la tradició més festiva; i a la Comissió interparroquial per al Santuari, i al Cor, i a tanta i tanta gent que hi ha col·laborat. 

Gràcies! Moltes gràcies!

Així acabava l’Aplec: