La trobada de formació amb l’equip de catequistes del 12 de juliol de 2019

El divendres, dia 12 de juliol, ens vàrem trobar l’equip de catequistes -amb aquella altra gent que se’n vol aprofitar- per a la trobada de formació habitual.

Es tractava, és clar, de continuar fent la introducció als Pares de l’Església, sobretot a partir de la lectura de textos.

Tal com havíem quedat avui dediquem tota l’estona a començar a parlar de sant Agustí. És un veritable geni, el primer autor del qual per a poder comprendre el seu pensament imprescindiblement hem d’apropar-nos a la seva biografia. Neix el 13 de novembre del 354 a Tagaste, una petita ciutat del Nord d’Àfrica. El seu pare, Patrici, és pagà. La mare, Mònica, una cristiana fervorosa. És marcat amb la creu i la sal com a catecumen, però no és pas batejat. Té un germà, Navigi, i una germana de la qual mai no ens en diu el nom. Assisteix a l’escola a Tagaste, i a Madaura. El 371 mor el seu pare, batejat de darrera hora. Marxa a fer estudis de retòrica a Cartago. Allà té una concubina, de la qual tampoc no ens en diu mai el nom, i quan Agustí té 18 anys, tindrà un fill, Adeòdat. L’any 373 llegeix una obra molt important que el colpeix profundament, l’Hortensi de Ciceró resta enamorat de la saviesa convençut que la felicitat ha de ser el gaudium veritate. Refusa l’Escriptura per motius oratoris perquè és rude, mal escrita. A Cartago, es deixa seduir pel maniqueisme i entra a la secta com a “oïdor”.

El 383 queda totalment desil·lusionat amb els maniqueus, perquè no saben pas respondre-li les qüestions vitals que els planteja i acaben proposant-li també solucions dogmàtiques. Marxa a Roma i allà hi fa de professor de retòrica. El 384 obté el càrrec d’orador de l’imperi a Milà. Coneix Ambròs i queda fascinat per la seva oratòria. La conversió puntual d’Agustí ve precedida –no podia ser d’altra manera– d’un procés intel·lectual i espiritual llarg i profund. El 386 és l’any de la seva conversió. Culmina en la famosa “escena del jardí” que marca el punt d’inflexió en la seva vida. Es retira amb Mònica, Adeòdat, Alipi, Navigi…, a Cassicíac, una vila pròxima a Milà. La nit pasqual, del 24 al 25 d’abril del 387 és batejat per Ambròs.

El pròxim dia continuarem parlant de sant Agustí. Mentrestant avui repartim aquest fulls d’apunts sobre ell.

Agustí01

Ens tornarem a reunir el divendres, dia 6 de setembre, a les 9 del vespre, a la sala de reunions de Rocaprevera.

Aquesta entrada s'ha publicat en Equip de catequistes, Formació i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.