Ha mort el P. Jaume Bartrolí i Clotet, S. J.

Ha mort el P. Jaume Bartrolí i Clotet

Al cel sia!

 

El passat dia 27 de desembre de 2017, a la Residència dels jesuïtes on vivia a Cochabamba, a la seva estimada Bolívia (d’on en tenia fins i tot l’única nacionalitat), va morir el P. Jaume Bartrolí i Clotet, jesuïta, als 81 anys d’edat. Allà ha estat enterrat.

Aquest és l’enllaç de la pàgina web dels seus germans jesuïtes on deixen coinscància de la seva mort: http://www.jesuitas.org.bo/noticias/fallece-jaime-bartroli-clotet-sj-exdirector-de-fundacion-aclo

Era nascut a Torelló i aquí havia deixat petjada forta d’evangeli. Aquesta petjada el va portar a Bolívia i allà va ser casa seva.

Per a ell, per a la labor que ell feia, havíem dedicat algunes de les Campanyes Solidàries. en particular ens va impactar molt la que vàrem dedicar a la gestió de l’aigua.

Era prevere, pastor fins al moll dels ossos, encarnat del tot en la seva gent, amb la seva vida, compartint-la i celebrant la salvació que Déu en Jesús ens havia portat.

Havia de venir -la darrera vegada, a presidir l’aplec de Rocaprevera del 2012. De fet ja no va poder venir, la malaltia que tenia li impedia un viatge tan llarg.

I ens va fer arribar l’homilia que havia preparat. Ja l’havíem publicat en aquest mateix bloc, però ara ho volem tornar a fer, sencera, a més de l’enllaç en pdf.

Que ens serveixi per a recordar-lo i pregar per ell. De fet ho farem en la missa de les 10 del matí del diumenge dia 14 de gener del 2018 al Santuari de Rocaprevera.

Mentrestant escoltem-lo a ell:

A tota l’assemblea que s’ajunta per aquesta estimada festa. Em sap molt greu no poder-vos acompanyar per raó dels metges i dels meus companys. No m’aconsellen fer ara un viatge de tantes hores. Tant de bo que aviat es doni l’ocasió. De moment: BONES FESTES ALS DE DINTRE I ALS DE FORA.
Gràcies senyor rector i fins aviat, si Déu vol.
Jaume Bartrolí

Gràcies, senyor rector, per donar-me aquesta excellent ocasió d’estar passant aquesta estimada festa amb els pabordes, la comissió, el cor, amb tota l’assemblea, també amb els que pujaran al santuari “amb molta fe“ o potser no tanta. Sigui com sigui, em fa l’efecte que no hi faltarà algun moment per a confiar que un altre món és possible.
Un d’aquests moments penso que pot ser el d’acostar-se a la imatge perquè vindrà el record de la casa de Natzaret on el pare i la mare ensenyaven el seu fill Jesús a ser un veí com cal. Ho dic així recordant el nom d’un llibre del P. Víctor Codina. Amb ell vivim a la mateixa casa aquí a Cochabamba. El títol és aquest: Una Iglesia nazarena. Teología desde los insignificantes.
La festa de Rocaprevera i el canvi que es va fent en l’Església són la mateixa cosa. Sabem cap on hem d’anar i si no hi posem entrebancs ja hi arribarem. No és de cap manera per fer un pas al passat, sinó més aviat per tirar endavant per un camí ben diferent del que poden veure i comenten els diaris o la televisió. Jesús i la seva mare són personatges d’ara quan els sabem seguir.
Sí, hi ha crisi per tot arreu però els cristians sabem que no ha de durar sempre. Els mals moments solen ser més curts que els bons. Amb els bons ja ens hi hem acostumat. En canvi hi ha feina a buscar feina, o a buscar un pis o un plat de menjar. Algun dia trobarem la manera de repartir el que és de tots i tornarem a una vida més tranquil·la. Aquesta mateixa Maria podia veure per endavant el que li esperava al seu fill si seguia amb els pobres com potser li havia succeït a en Josep, però al mateix temps confiava que Jesús sortiria amb la seva, amb el regne de la vida.
Pensar-ho així no és pas d’ara. Alguns de grans recordaran que en la meva primera missa l’any 68 una de les meves manies eren el drets humans i ara encara és més gran la mania en veure que la indignació està per tot arreu i amb raó. Sabem que no durarà sempre perquè hi posem la nostra part i per això ho encomanem a la Mare de Déu de Rocaprevera.
Així sigui!

 

AL CEL SIA!

Quant a jtorra

Rector de les parròquies de Torelló
Aquesta entrada s'ha publicat en Bisbat de Vic, Campanya Solidària, Parròquia de Montserrat, Parròquia de Sant Feliu, Rocaprevera i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.