Conferència de formació a càrrec d’Ester Busquets, el 29 de novembre de 2017

Dimecres, dia 29 de novembre de 2017, a les 8 del vespre, a a sala del Casal de la Plaça Nova de Torelló, amb prop de seixanta persones de les Càritas de força parròquies de l’arxiprestat i altre gent, l’Ester Busquets va fer una conferència extraordinària amb el títol: «La idea de Tolstoi sobre el voluntariat». La conferència venia després que el dissabte abans hi hagués hagut també al Casal, l’obra de teatre: «Los blancos dientes del perro», d’Eduard Criado, basada en un conte de Lev Tolstoi, a càrrec del grup “L’Espardenya Teatre” de Calldetenes.

Lev Tolstoi és autor de grans novel·les com «La guerra i la pau» i «Anna Karenina», i de molts contes curts. Un d’ells és «El gos mort», una història senzilla amb un bell missatge. En aquest conte està basada l’obra.

Ester Busquets és, sense cap mena de dubte, la millor especialista que avui hi ha a casa nostre sobre Tolstoi; fa ben poc ha defensat de manera brillant la seva tesi doctoral sobre aquest autor. El coneix com ningú. En va fer una presentació brillant, de gran profunditat i amb una claredat meridiana. Va partir de l’obra de teatre que s’havia representat, fent veure com aconseguia que el veritbale protagonista no fos cap dels personatges que s’anaven veient sinó l’espectador que s’ho està mirant al qual se’l convida a veure com ell també ha de construir la seva vida.

Va fer una segona part explicant l’evolució mateix a del pensament i de les actituds vitals del mateix Tolstoi amb les seves grandeses i les seves petiteses, remarcant-ne el valor que tenien com a procés personal en el qual va agafar radicalment el model de Jesús i va anar entenent que calia estar al servei de les classes més pobres de la Rússia del seu temps. això mateix el va portar a ser declarat com a heterodox per l’església ortodoxa russa.

I finalment va fer una reflexió a fons sobre el voluntariat en Tolstoi, fent incursions al voluntariat de Càritas. Cal fer un procés de transformació personal del cor com a únic camí per a canviar aquest món tan injust, cal posar ara mateix el servei a l’altre, com a únic sentit possible per a la vida i únic camí de felicitat, i dur a terme aquest voluntariat posant la persona al centre de tot i saber que això és una actitud de vida per sempre. Així, com en Jesús, el més important és el servei desinteressat a l’altre, sigui qui sigui.

Una reflexió, com dèiem, extraordinària que proposa una reflexió que ha de continuar en els grups mateixos de les Càritas parroquials. De fet ja va començar amb un diàleg enriquidor amb la mateixa conferenciant.

De tot plegat en deixem testimoni gràfic.

Quant a jtorra

Rector de les parròquies de Torelló
Aquesta entrada s'ha publicat en Arxiprestat, Càritas Interparroquial, Formació i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.