Mn. Pere Oliva March

Uns mots d’enhorabona

El mot diàleg expressa relació entre dues o tres persones, comunicació fluïda, conversa mantinguda amb voluntat d’entesa. Certament, aquest terme diu molt d’un aspecte de la condició humana de tots els temps: la necessitat de comunicar-se i de comunicar quelcom.

Aquest volia ser, ben segurament, l’objectiu d’aquest full parroquial: tenir una funció més àmplia que la simple acció d’informar. Per tant, posar en relació, dir-se quelcom, tenir alguna cosa a dir… aquesta volia ser la finalitat d’aquesta comunicació que ha assolit la ratlla del tres mil. I en l’àmbit del Pirineu català, per exemple, un tres mil és una cota important.

Del setembre de 1.999 al setembre del 2.004 vaig intervenir en la seva redacció. I també, durant un temps, ajudat per un petit grup de persones, vam anar confeccionant un diàleg més ampli, amb una periodicitat diversa, per  que concretàvem per Nadal, Setmana santa, estiu, etc… I vam aprendre els uns dels altres i també vam comunicar-nos maneres de fer, de veure el món, de percebre l’Església.

Aquest és el meu record del Diàleg. El meu record d’aquesta comunicació de la parròquia amb la pròpia parròquia i amb els vilatans de Torelló. Recordo la confecció de cada exemplar, amb un sentiment agradable. Per dir quelcom i per programar d’alguna manera la pròpia agenda, contrastant-la amb el calendari parroquial, calia cada setmana fer l’exercici de crear, imaginar, articular… uns mots que servissin de capçalera, per a comentar quelcom, i disposar aquell full en blanc, per a les informacions més necessàries i imminents.

Repassant els exemplars que tinc a mà d’aquell temps, em vénen a la memòria: rostres, moments viscuts, celebracions variades. Rellegint informacions, es rememoren moments de dolor, de goig, d’alegria compartida, de dificultats… Aspectes ben diversos de la vida parroquial, s’hi articulen com en un puzzle original amb matissos i tonalitats distintes: economia, activitats de Càritas, baptismes, defuncions; petits grups reunits per assajar, per planificar, per revisar… Iniciatives, valoracions, cròniques… Mirades a la vida de la família parroquial, cop d’ull als problemes del món, informacions d’abast diocesà, petits laboratoris literaris i retalls d’abast històric…

Si n’hi ha d’haver d’història en tres mil exemplars de Diàleg! I molts cops, s’hi dibuixa amb nitidesa, amb nom i cognoms, la petita història domèstica de persones que han passat per aquest món, que han celebrat la fe; la senzillesa d’itineraris vitals diversos descrits al voltant d’un nom, en la recepció d’un sagrament, en la participació d’un grup vinculat a la vida de la comunitat cristiana…

Tot això i molt més, de ben segur. Aquests mots són d’enhorabona a les Parròquies de Torelló, per la ratlla del tres mil en comunicació i informació, i d’encoratjament en la vida d’aquesta publicació entranyable pels torellonencs i torellonenques, perquè descriu des de l’àmbit parroquial “el goig i l’esperança, el plor i l’angoixa” (Gaudium et spes, 1) de molts homes i dones en el camí hum  i cristià. I que des d’aquest tres mil es puguin assolir noves fites.

Pere Oliva, pvre.

Pere Oliva

Quant a jtorra

Rector de les parròquies de Torelló
Aquesta entrada s'ha publicat en Diàleg 3.000 i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.