El cant de les Agonies

Després de 26 anys consecutius, aquest Dijous Sant no es podran cantar Les Agonies. El confinament obligat pel coronavirus ha alterat tots els actes de Setmana Santa, però tot i això, us les deixem en PDF i en imatge per tenir present aquest cant de Passió que es canta a la parròquia de Sant Feliu.

El text original d’aquest cant data del 1648 i les estrofes expliquen els trets argumentals de la Passió de Jesús i s’atribueixen a Fra Segimon, caputxí de la comunitat d’Arenys de Mar, nascut a Vic.

Les Agonies van arribar a Torelló a través de mossèn Pere Masramon i Espona, nascut a Sant Feliu de Torelló el 6 de maig de 1872, que entre els anys 1907-1909 va ser vicari de Santa Coloma de Centelles, on es cantaven les Agonies d’Arenys de Mar. Entre aquests anys, mossèn Masramon les va fer arribar al mestre Ramon Reig i Parés, que era l’organista de la parròquia de Sant Feliu de Torelló, i que va arranjar la peça per a veus i orquestra i la va enriquir amb uns compassos d’introducció i cloenda.

Després d’uns anys de no cantar-les, fa 26 anys es van recuperar i durant molt temps es va fer un recorregut pels carrers del nucli antic en sortir de la missa del Dijous Sant amb músics i cantaires. Actualment, es continuen cantant el Dijous Sant al capvespre, però en una única cantada popular a la plaça de la Vila amb l’acompanyament d’un grup de músics de la Sensafònica i l’arranjament musical que hi va fer el músic Xevi Capdevila.

Aquesta entrada s'ha publicat en Parròquia de Sant Feliu, Setmana Santa i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.