Xerrada de Quaresma 2018

Ja fa una colla d’anys que durant la Quaresma duem a terme a les parròquies algun petit curset sobre algun tema o algunes xerrades de reflexió quaresmal, en línia sobretot amb el lema pastoral del curs. Aquest any ha estat en una sola sessió, al Casal de Sant Feliu. Com sempre el tema va ser decidit en el Consell Pastoral Interparroquial. Es tractava d’aprofundir, a partit del lema pastoral d’aquest curs, “Viure en comunió fraterna (Ac 2,42)”, i de la realitat concreta que estem vivint amb totes les novetats, sobre: «La celebració del diumenge sense prevere». Es va fer el dissabte 3 de març.

El primer punt va ser una breu reflexió sobre l’Eucaristia. Cal entendre que l’Eucaristia és la vida de Jesús definida a Jn 13,1: ha estimat fins a l’extrem de donar fins i tot la vida. Ell és Eucaristia!

El cristià, l’Església, ha de ser també així, també ha de ser Eucaristia. Aquesta és la que defineix i construeix l’església i la vida cristiana. Tot això més enllà de la mateixa celebració de l’Eucaristia, perquè ella mateixa sempre ha de ser el punt de referència que ho defineix tot.

Ha de quedar ben clar, tercer punt, que la comunitat, l’església és eucarística, i, per tant, la parròquia cal definir-la com a comunitat eucarística. Tot conflueix en l’Eucarisita.

Això porta a una reflexió sobre el ministeri ordenat, i convida a veure’n la “igualtat” amb l’eucaristia, amb l’Església, amb el diumenge, amb… Per això hi és! I què bé que l’Eucaristia ens sigui donada, que no sigui quelcom que ens administrem cadascú a la seva manera, a si mateix!

Tot seguint va venir una reflexió sobre el diumenge. Perquè l’eucaristia per excel·lència és la del diumenge, que és el dia del Senyor ressuscitat i del do de l’Esperit. El dia de l’Eslgésia, el dia per excel·lència dels cristians.

Què passa quan no hi pot haver prevere en una comunitat per a celebrar l’Eucaristia el diumenge? Que la comunitat ha de continuar essent eucarística, i que és bo que es trobi per a fer una “celebració del diumenge sense prevere”, les anomenades ADAP, “assemblees dominicals en absència de prevere”.

Ja n’hem fet experiència. Per això ho aprofundim i en presentem publicacions que hi ha sobre el tema editades pel CPL:

  • CELEBRACIONS QUAN NO HI HA CAPELLÀ, de la col·lecció CELEBRAR, n. 74
  • ELS MINISTRES EXTRAORDINARIS DE LA COMUNIÓ, escrit per José Antonio Goñi, de la col·lecció: DOSSIERS CPL, el n. 142
  • COMPRENDRE LA MISSA de la col·lecció DOSSIERS CPL, el n. 146

 

 

 

 

 

 

De tot plegat en deixem testimoni gràfic.

Aquesta entrada s'ha publicat en Formació, Parròquia de Montserrat, Parròquia de Sant Feliu i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.